Otruby jsou odpadní produkty, které vznikají při zpracování pšenice nebo ovsa. Podle granulace se dělí na hrubé (od kartáčování a šrotů) a jemné (z vymílání a loupání). Obsahují částice slupek a klíčků, při mletí pšenice se získává 17-18,5 % otrub, při mletí žita 20-25 % a při mletí ječmene asi 22 % otrub.
Otruby jsou zdrojem stravitelné i nestravitelné vlákniny, je to ideální kombinace pro zachování správné činnosti tlustého střeva. Při konzumaci potravy s vysokým obsahem vlákniny prochází trávenina střevy rychleji, proto se nemohou všechny kalorie z potravy vstřebat. Snižuje se tím nebezpečí nadměrného příjmu kalorií, a rakovinotvorné látky mohou působit na střevní stěny kratší dobu.
Otruby regulují rychlost průchodu střevem, tím vytvářejí podmínky pro zlepšení vstřebávání potravy. Existuje i vláknina, která ve vodě bobtná, v rozpuštěném stavu má charakter gelu a váže na sebe žlučové kyseliny, vláknina tohoto typu se používá při léčbě obezity, protože brání vstřebávání ostatních živin a má sytící efekt. Tuto vlákninu obsahují například ovesné otruby. Otruby lze účinně použít pro léčení ekzémů v podobě koupele, otruby také zajišťují stálou hladinu cukru v krvi a zároveň snižují hladinu cholesterolu.
Zajímavé odkazy na téma otruby:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Otruby