Guava pochází z Jižní Ameriky a dnes se ve velkém pěstuje v celé řadě zemí. Plod guavy má hruškovitý nebo kulovitý tvar a velikostí se podobá malému jablku. Tenká tuhá žlutá pokožka má nahořklou chuť, ale krémovitá silně aromatická a šťavnatá dužina chutná sladce. Asi polovina plodu se skládá z tvrdých jedlých semínek. Semínka lze odstranit, obsahují však stejné množství vitaminu C jako dužina plodu.
Celý plod guavy obsahuje asi pětkrát víc vitaminu C než pomeranč o stejné hmotnosti. Jeden čerstvý plod vážící asi 90 g tedy obsahuje víc než doporučovanou denní dávku tohoto vitaminu po dospělého člověka. I když se při konzervaci asi 25 procent obsahu vitaminu C ztrácí, zůstávají guavy zavařené v sirupu výborným zdrojem této látky, nezbytné pro syntézu kolagenu a pro zdraví tkání, zejména kůže. Vitamin C působí také jako antioxidant odstraňující škodlivé VOLNÉ RADIKÁLY.