O kuskusu jste určitě už slyšeli. Kuskus je slovo převzaté z berberského Suksu a Kseksou. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice ječmene nebo prosa. Kuskus se během přípravy nevaří, zalévá se vařící vodou nebo vařícím pokrmem.
Kuskus je vyroben z tvrdozrnné pšenice, která je zpracovaná na drobné kuličky, ty jsou poté napařovány, vysušovány a slouží jako výchozí surovina pokrmu. Kuskus se dá připravit naslano i nasladko, je výživný i lehký. Kuskus lze použít jako hlavní jídlo ale i jako dezert. A všechno je uvařeno za pár minut.
Odkud kuskus pochází, není zcela jisté, nejčastěji se dozvíme, že kuskus je symbolem severní Afriky, a především jsou s ním spojeni Marokánci. Do mnoha částí Evropy se kuskus dostal s přistěhovalci. Do Izraele se kuskus dostal v roce 1948 společně s židovskými přistěhovalci z arabských zemí a stal se součástí národní kuchyně. Dnes je kuskus dostupný v mnoha supermarketech a je rozšířen i v ostatních světadílech. Kuskusu se dostává stále větší popularity.
Na našem trhu je možné se setkat s kuskusem, který je vyroben z bílé pšenice, která je zbavena obalových vrstev a tím pádem přichází i největší množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Nejlepší je celozrnný kuskus, který všechny tyto látky zachovává, vyrábí se z celých zrn, a proto obsahuje mnoho cenných látek z obalových vrstev zrna ale i vlákninu. Tento druh kuskusu je možné koupit především v bio kvalitě. Bio celozrnný kuskus je vyrobený z ekologicky pěstované tvrdé pšenice. Nakonec, ale bude hlavní výběr na vás.