Dýně a ostatní tykve - hodnotný zdroj beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A - jsou široce rozšířené v Evropě, USA, Austrálii, Africe i v Karibiku.
Dýně a jiné druhy tykví mohou hrát zvlášť důležitou roli ve vegetariánské stravě, v níž jinak chybějí živočišné látky, které zajišťují přísun vitaminu A.
Beta-karoten je rovněž ANTIOXIDANT zabraňující poškozování volnými radikály, které patří mezi látky, jež mohou být jednou z příčin vzniku rakoviny. Dalším antioxidantem obsaženým v dýni v dostatečném množství je vitamin E.
Dýně jsou lehce stravitelné a zřídka vyvolávají alergie, proto jsou vynikající nedráždivou potravou. Sbírají se i jejich semena, která jsou velmi dobrým zdrojem železa a fosforu, navíc jsou bohatá na draslík, magnezium a zinek.
V přírodním lékařství jsou dýňová semena předepisována proti HLÍSTŮM: v tom případě jsou podávána s projímadly - například s ricinovým olejem. Užívají se také při prostatických a močových obtížích.