Čerstvé fíky se snadno pomačkají, kladou značné nároky na přepravu, a proto tvoří 90 procent exportu z jihoevropských zemí, kde se pěstují, fíky sušené. Čerstvé fíky se na našem trhu objevují vzácně. Ve srovnání s čerstvými obsahují sušené asi šestkrát víc kalorií. Sušením se výživné látky koncentrují, sušené fíky jsou tedy také bohatým zdrojem draslíku a užitečným zdrojem vápníku, železa a hořčíku.
Sušené fíky obsahují také pektin, rozpustnou vlákninu, která snižuje krevní hladinu cholesterolu, a nerozpustnou vlákninu, jež usnadňuje průchod jídla střevy, a tak chrání před zácpou a jinými střevními poruchami. Hrst sušených fíků účinkuje většinou jako projímadlo, také fíkový sirup se tradičně používá jako lék proti zácpě.
Sušené fíky však zároveň obsahují hodně cukru a jejich častá konzumace může vést k tvorbě zubního kazu. V tomto ovoci se dobře daří plísním, takže může být někdy kontaminováno plísňovými toxiny, například potenciálně karcinogenními af1atoxiny.