Jahody jsou jednou z nejoblíbenějších potravin letní sezony, obsahují větší množství vitaminu C než jakákoli jiná bobulovina. Pokud sníme jahody nebo jakoukoli jinou potravinu bohatou na vitamin C po zelenině bohaté na železo, zlepší se absorpce železa v těle. To je zvlášť důležité pro lidi, jejichž strava neobsahuje větší množství masa.
V lidovém léčitelství se jahody tradičně využívaly k pročistění zažívacího traktu. Říká se, že účinkují jako mírné tonikum na játra a že působí antibakteriálně.
ALERGICKÉ REAKCE
Někteří lidé mají na jahody alergii, která se projevuje svědivou vyrážkou, známou jako kopřivka. Tato vyrážka je důsledkem nadměrné produkce histaminu v těle, která je pravděpodobně spouštěna látkami obsaženými v ovoci. Předpokládá se, že reakce vznikne mnohem častěji po ovoci, které nedozrálo na keři.
Jahody obsahují velké množství látek známých jako salicyláty, a neměli by je proto jíst lidé, kteří jsou alergičtí.