Dělená strava je údajně založena na teorii lepšího trávení a následného spalování oddělených složek potravy. Výsledkem by měl být výrazný úbytek na váze, který je podpořen již zmíněným lepším spalováním. Tak jednoduché to však není.
Tento princip rozděluje potraviny do 3 skupin, podle způsobu zpracování trávicím traktem. První skupinou dělené stravy jsou bílkoviny, druhou sacharidy a třetí jsou neutrální potraviny. Sacharidy vyžadují pro své strávení vysoké pH, neboli zásadité prostředí u bílkovin je tomu naopak. Pokud se obě látky tráví spolu, nemůže dojít k jejich úspěšnému rozkladu a při postupu trávicí trubicí dochází k uvolňování látek neoptimálních pro fungování organismu. Již zmiňované neutrální potraviny ( patří sem především tuky a mléčné výrobky) jsou skupinou, kterou je možno kombinovat libovolně se zbývajícími dvěma skupinami nebo konzumovat samostatně.
V dělené stravě je nutné oba druhy potravin střídat, buď v rozmezí jednoho dne (celý den se jí pouze sacharidy nebo bílkoviny) nebo pokrmu (v tomto případě je důležité udělat mezi jídly velkou pauzu). Ovšem oba tyto způsoby je nutné doplnit vyváženým a pravidelným pitným režimem.
Metodě dělené stravy nelze upřít výsledky. I kdyby neměla žádnou vědeckou hodnotu, sestavení jídelníčku vás donutí zamyslet se nad složením vaší stravy. Dělená strava sníží příjem energie a díky vláknině ze zeleniny (která je ovšem nestravitelná) dává pocit nasycení. Tím pádem tělo „hladoví bez pocitu hladu“ a spaluje vlastní rezervy.
Nejlepším řešením je vyzkoušet si abcDietu - která Vám denně přiveze 5 porcí nutričně vyváženého, velice chutného a čerstvého jídla, nemusíte nic počítat a vše máte připraveno od profesionálu. Více informaci o tomto hubnutí ZDE