Jaterní dieta

Játra jsou umístěna pod bránicí na prvé straně vedle žaludku. Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať aktivní nebo pasivní) a pití alkoholu.

Základní informace o jaterní dietě

Jaterní dieta je zavedena u lidí, kteří trpí chronickými chorobami jater. Patří sem zánět jater (hepatitida), která se může dostavit jako důsledek alkoholismu nebo poruchy imunitního systému. Další je cirhóza jater, která je způsobena především nadměrným požíváním alkoholu, nebo jako následek dlouhodobého zánětu jater. Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater, hlavním principem je vynechání tuků a živočišných bílkovin. Musí se dodržovat přísně a dlouhodobě, pozitivem je, že játra jdou orgánem, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavené zhruba podle stejných zásad jako dieta žlučníková s omezením tuku. Co se týče výběru, je jaterní dieta méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny. Mléko, mléčné výrobky a tvaroh. Jaterní dieta by měla obsahovat velké množství libového masa, ale počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny jako ve žlučníkové dietě, mastíme poloviční dávkou než při jiných dietách a jen čerstvým nepřepáleným máslem.

Vhodné a nevhodné potraviny při jaterní dietě

Mezi nejnevhodnější potraviny při onemocnění jater a následné jaterní dietě patří tučná jídla (hranolky, sádlo, máslo), tučné maso (koleno, bůček, vepřové maso), uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy), koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje. Vhodnými potravinami jsou zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby), drůbeží a dušená šunka, pečivo (nekynuté koláče tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.

Hlavní zásady jaterní diety

  1. Přiměřený přísun kalorií, živin, minerálů a vitamínů
  2. Pravidelnost stravování a velikost porcí – doporučeno je jíst pravidelně malé porce několikrát denně, nepřejídat se a nedržet hladovku.
  3. Zvýšená pozornost při přípravě pokrmů – vyhnout se přepalování tuků (grilování, smažení, pečení)
  4. Žádný alkohol
  5. Příjem správného množství bílkovin
  6. Přísné dodržování jaterní diety je opravdu nutné, rychle se znovu nastartuje funkce jater a vy se můžete rychleji zbavit únavy a stresu.

Ukázka receptu pro jaterní dietu

Citrónové biftečky
přísady: 10 dkg mletého hovězího a telecího masa, sůl, citrónová šťáva a kůra, 1 lžíce vody,1 dkg másla

Maso umeleme, osolíme a okořeníme citronovou šťávou a kůrou. Směs ušleháme a přidáme lžíci studené vody. Znovu ušleháme a potom vytvoříme dva menší bifteky. Upečeme je na suché teflonové pánvi po obou stranách, podlijeme a dusíme do měkka. Na talíři bifteky polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborovou kaší.

Nejlepším řešením je vyzkoušet si abcDietu - která Vám denně přiveze 5 porcí nutričně vyváženého, velice chutného a čerstvého jídla, nemusíte nic počítat a vše máte připraveno od profesionálu. Více informaci o tomto hubnutí ZDE

Krabičkové diety

ABC již vyzkoušeli:
Získejte přehled o slevách a akcích pořádaných ABC dietou:
E-mail:
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 733
178
645
CZ EN DE
Přihlášení do klientské sekce
Přihlášení do klientské sekce
Připomenutí hesla
Lákavé snídaně, svačiny, obědy i večeře Perfektní chuť, kvalitní a svěží suroviny Pobočky máme v 30 městech České republiky