Játra jsou umístěna pod bránicí na prvé straně vedle žaludku. Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať aktivní nebo pasivní) a pití alkoholu.
Jaterní dieta je zavedena u lidí, kteří trpí chronickými chorobami jater. Patří sem zánět jater (hepatitida), která se může dostavit jako důsledek alkoholismu nebo poruchy imunitního systému. Další je cirhóza jater, která je způsobena především nadměrným požíváním alkoholu, nebo jako následek dlouhodobého zánětu jater. Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater, hlavním principem je vynechání tuků a živočišných bílkovin. Musí se dodržovat přísně a dlouhodobě, pozitivem je, že játra jdou orgánem, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavené zhruba podle stejných zásad jako dieta žlučníková s omezením tuku. Co se týče výběru, je jaterní dieta méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny. Mléko, mléčné výrobky a tvaroh. Jaterní dieta by měla obsahovat velké množství libového masa, ale počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny jako ve žlučníkové dietě, mastíme poloviční dávkou než při jiných dietách a jen čerstvým nepřepáleným máslem.
Mezi nejnevhodnější potraviny při onemocnění jater a následné jaterní dietě patří tučná jídla (hranolky, sádlo, máslo), tučné maso (koleno, bůček, vepřové maso), uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy), koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje. Vhodnými potravinami jsou zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby), drůbeží a dušená šunka, pečivo (nekynuté koláče tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.
Citrónové biftečky
přísady: 10 dkg mletého hovězího a telecího masa, sůl, citrónová šťáva a kůra, 1 lžíce vody,1 dkg másla
Maso umeleme, osolíme a okořeníme citronovou šťávou a kůrou. Směs ušleháme a přidáme lžíci studené vody. Znovu ušleháme a potom vytvoříme dva menší bifteky. Upečeme je na suché teflonové pánvi po obou stranách, podlijeme a dusíme do měkka. Na talíři bifteky polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborovou kaší.
Nejlepším řešením je vyzkoušet si abcDietu - která Vám denně přiveze 5 porcí nutričně vyváženého, velice chutného a čerstvého jídla, nemusíte nic počítat a vše máte připraveno od profesionálu. Více informaci o tomto hubnutí ZDE