Informace o cookies na této stránce
ABC dieta potřebuje Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu. Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.

Sacharidy

Sacharidy, někdy také nazývané glycidy nebo zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny. Mnohé sacharidy jsou významné přírodní látky, mnoho dalších bylo připraveno synteticky. Sacharidy rozpustné ve vodě se označují jako cukry. Makromolekulární polysacharidy bývají většinou bez chuti a ve vodě jsou rozpustné jen omezeně (škrob, agar) nebo jsou zcela nerozpustné (celulóza).

Jaké známe sacharidy

Základní stavební jednotkou jsou monosacharidy, takové cukry, které tvoří pouze jediná molekula. Dále jsou známé oligo- a polysacharidy, které jsou tvořeny několika na sebe navazujícími molekulami monosacharidů. Při trávení se polysacharidy musí nejdříve rozštěpit na monosacharidy a teprve poté jsou štěpeny v mitochondriích, kde se získává energie. Podle tohoto rozdělení můžeme odvodit různé využití sacharidů.

Význam sacharidů

Sacharidy jsou základní částí v rostlinných i živočišných organismech. Rostliny a jiné autofototrofní organismy dokážou sacharidy vyrábět z vody a oxidu uhličitého, pomocí sluneční energie, tento proces se nazývá fotosyntéza. Ostatní organismy jsou závislé na příjmu sacharidů z potravy. Pokud je nedostatek krátkodobý, lze sacharidy syntetizovat z aminokyselin a glycerolu.

Funkce sacharidů:

  • zdroj a krátkodobá zásoba energie
  • zásobní látka
  • stavební materiál
  • složka některých složitějších látek

Sacharidy mají i průmyslový význam, jsou přírodní surovinou pro výrobu papíru, textilních vláken, etanolu a výbušnin.

V kterých potravinách najdeme sacharidy

Jako i jinde také u sacharidů můžeme rozlišit na rostlinné a živočišné zdroje. Rostlinnými zdroji je především ovoce (fruktóza), brambory a obiloviny (škrob). Z živočišných zdrojů je třeba jmenovat maso nebo játra (glykogen), mléko a mléčné výrobky (laktóza). Nevýhodou zůstává, že s příjmem sacharidů je spojen i příjem cholesterolů a tuků.

Krabičkové diety

ABC již vyzkoušeli:
Získejte přehled o slevách a akcích pořádaných ABC dietou:
E-mail:
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
KP3, s.r.o.
M.R.Štefánika 10
902 01 Pezinok
info@abcdieta.cz
BMI kalkulačka
Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá od 8:00-16:00)
733
178
645
Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 733
178
645
CZ EN DE
Přihlášení do klientské sekce
Přihlášení do klientské sekce
Připomenutí hesla
Lákavé snídaně, svačiny, obědy i večeře Perfektní chuť, kvalitní a svěží suroviny Pobočky máme v těchto městech České republiky