Přesnější definicí slova dietologie by bylo říci, že je to věda o potravinách, živinách a dalším obsahu v potravinách. Dále pak dietologie zkoumá účinky, interakce a vyváženost potravin ve vztahu ke zdraví a nemocech. Dietologie se zabývá problémy výživy a stravováním. U dietologie můžeme nahlédnout do složitějších druhů stravování, které vyžadují přesné určení potravin vhodných a nevhodných. To znamená hlavně stravování v nemocnicích a jiných podobných zařízeních.
Dietologie se nejčastěji zabývá nemocí zvanou obezita. Česká republika je na prvním místě v Evropských zemích, a to v počtu obézních pacientů. Obezita je nejčastěji způsobeny špatnými stravovacími návyky a nedostatkem pohybu, ale stejně tak mohou obezitu způsobovat hormonální nebo genetické poruchy. Dietologie se stará také o složení stravy u lidí, kteří trpí jinými onemocněními jako je diabetes mellitus, onemocnění jater, ledvin nebo srdce. Úkolem v těchto případech je, aby lidé trpící těmito nemocemi, přijímaly všechny potřebné živiny a nezatěžovali svůj organismus. Dietologie se stará i o výživu lidí, kteří vyžadují jiné složení stravy kvůli svému zaměstnání nebo stavu. Nejčastěji to jsou děti, těhotné ženy, sportovci a osoby, kteří pracují v teplých provozech. Příkladem mohou být skláři nebo horníci.
Dietologie spolupracuje skoro se všemi lékařskými obory, lidská onemocnění mají svá specifika pro přijímání živin. Nedílnou součástí dietologie a diet je pohybový režim, dietologie tudíž spolupracuje i s obory jako je fyzioterapie, rehabilitační a tělovýchovné lékařství.
Nejlepším řešením je vyzkoušet si abcDietu - která Vám denně přiveze 5 porcí nutričně vyváženého, velice chutného a čerstvého jídla, nemusíte nic počítat a vše máte připraveno od profesionálu. Více informaci o tomto hubnutí ZDE